Karlovarský magistrát porušuje zákon

Karlovy Vary - Karlovarský magistrát prý porušuje zákon a úmyslně komplikuje práci opozičních zastupitelů tím, že požaduje poplatky za kopírování pracovních dokumentů. Tvrdí to zastupitel Jiří Kotek. Magistrát se brání, že by takto postupoval u každého zastupitele, který by požadoval velké množství dokumentů.

„Chci od magistrátu jenom dokumenty, které se týkají hospodaření s majetkem města. Požadavek magistrátu dvě koruny za každou kopii je nezákonný. Vidím v tom jenom obstrukci, abych se nedostal k materiálům, nebo abych musel vyvinout nadměrné úsilí,“
zlobí se opoziční zastupitel Karlových Varů Jiří Kotek.

Mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jakub Kaválek se vyjádřil, že není možné, aby každý ze zastupitelů požadoval řádově tisíce a tisíce stránek. Magistrát města by prý nebyl schopen to zabezpečit. Předseda kontrolního výboru karlovarského zastupitelstva chápe, že úřad má omezené technické možnosti. Požadovat peníze za kopie dokumentů pro zastupitele ale odmítá.

Předseda kontrolního výboru Jaroslav Borka (KSČM) to považuje za irelevantní stanovisko. Veronika Vlková (ODS), primátorka Karlových Varů, sdělila, že existuje stanovisko příslušného ministerstva - buď jsou materiály pouze poskytnuty k nahlédnutí, anebo jsou od zastupitele požadovány adekvátní náklady. „Zákon neumožňuje vybírat a požadovat peníze. To požadování má vlastně povahu blokování přístupu k informacím pod protiprávní záminkou,“ doplnil poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek a tvrdí, že vedení města porušuje zákon.

Proti rozhodnutí magistrátu se chce Jiří Kotek dál bránit a dodává: „Není to o ceně. I kdyby to byl desetník, tak budu protestovat.“ Zástupci magistrátu tvrdí, že za kopie dokumentů poplatky vybírat mohou a jsou připraveni svůj názor hájit i u soudu.