Ústí nad Labem nesmí prodat most

Ústí nad Labem - Město Ústí nad Labem nesmí prodat Mariánský most přes řeku Labe. Předběžným opatřením mu to zakázal soud. Ten tak vyhověl firmě, která most stavěla. Společnost Hutní montáže se už řadu let soudí s městem o stovky milionů korun.

O Mariánském mostu se na radnici mluví jako o jedné z dominant města. Vedení města za něj zaplatilo přes 750 milionů korun, nyní však hrozí, že se most ještě prodraží. Firma, která most stavěla, tvrdí, že se kvůli změnám v zadání stavby prodražila jeho konstrukce, výroba i montáž. Původně chtěly Hutní montáže doplatit 180 milionů, teď už je to téměř trojnásobek. Mediální zástupkyně společnosti Hutní montáže Eva Kijonková vypočítává, že pokud sečtou cenu díla, další navýšení, k tomu úročení a další sankční příslušenství, dostanou se k částce kolem půl miliardy korun. Mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Milan Knotek ale oponuje, že město nadále trvá na tom, že nároky Hutních montáží v celém soudním sporu jsou neodůvodněné. Spor mezi Hutními montážemi a městem se táhne přes osm let, soudy zatím nerozhodly.

Město chtělo Mariánský most prodat, s příjmy z prodeje magistrát počítal už letos. Jenže jakékoli nakládání s mostem městu předběžným opatřením zakázal soud. Mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Labem Pavel Suchý má vysvětlení, důvodem k vydání rozhodnutí bylo zjištění, že v návrhu rozpočtu města na rok 2008 se počítá s prodejem mostu. Podle mediální zástupkyně Evy Kijonkové mají Hutní montáže důvod se domnívat, že by společnost nevymohla peníze zpět. Město totiž hospodaří se schodkovým rozpočtem. Milan Knotek za magistrát města prohlašuje, že rozhodnutí soudu dosud neobdrželi, a tak se k němu těžko mohou vyjadřovat.

Hutní montáže městu navrhly i mimosoudní vyrovnání. Vedení radnice by mělo s firmou jednat v nejbližších dnech.