Církev se chce zbavit dvou kostelů v Havlíčkově Brodě

Havlíčkův Brod - V Havlíčkově Brodě se chce církev zbavit některých kostelů. Nemá peníze na jejich obnovu a údržbu. Radnici už oficiálně nabídla bezúplatný převod dvou církevních památek.

Dva havlíčkobrodské kostely by se mohly proměnit na koncertní sál, informační centrum nebo lapidárium a muzeum. Církev už o ně nestojí, protože nemá peníze na jejich obnovu. „Církev by chtěla bezúplatně převést oba objekty, jak Kostel Nejsvatější trojice, tak Kostel svaté Kateřiny včetně pozemků do majetku města,“ vysvětluje místostarosta Havlíčkova Brodu Čeněk Jůzl (KDU-ČSL). 

„Je tady několik starších patriotů, a ti to nesou bolestně, ale nedá se nic dělat. Pro nás je důležité, aby kostely zůstaly zachovalé, protože je to dědictví generací, které tady byly před námi,“ poznamenává Jan Ladislav Novák, vikář děkanství Havlíčkův Brod. Církev podle vikáře nemá, a ani po vypořádání restitucí nebude mít dost peněz na rekonstrukci všech svých objektů. Lidé, kteří se na biskupství zabývají sháněním evropských dotací, jsou prý zahlceni prací. Město by v tom mělo být úspěšnější. 

Podle místostarosty je nyní potřeba projednat s muzeem a dalšími organizacemi ve městě detailní podmínky využití památek a zjistit, kolik bude stát rekonstrukce zchátralých objektů. Zastupitelé se mají jednoznačně vyjádřit k převzetí kostelů do letošních letních prázdnin.