Nouzové přistání na karlovarském letišti

Karlovy Vary – K dramatické události došlo v podvečer na karlovarském letišti. Pilot malého dopravního letadla nahlásil problémy s podvozkem a pokoušel se nouzově přistát. Stroj nakonec dosedl vedle ranveje. Posádce se naštěstí nic nestalo. Malé dopravní letadlo typu Cessna 210 nejdříve kroužilo asi 30 minut nad letištěm. Operátoři na věži pilotovi potvrdili, že má vysunuté jen jedno kolo a to ještě napůl. Pilot se proto snažil spotřebovat co nejvíce pohonných hmot, aby letadlo po přistání nevzplálo. Na místo mezitím dorazili záchranáři.

Michal Topinka, velitel hasičů letiště Karlovy Vary, upřesnil, že podle určených postupů se rozmístila technika, povolaly se posily a čekalo se na nouzové přistání. Pilot si zatím dělal zkušební průlety. V kabině letadla seděli dva muži ve věku okolo 30ti let. Podle informací karlovarského letiště letěli z Prahy. Pilot se nakonec odhodlal k riskantnímu manévru a pokusil se přistát na trávě hned vedle ranveje. Při kontaktu se zemí se částečně vysunuté kolo utrhlo a letadlo dosedlo na trup.

„Po nouzovém přistání se pasažéři letadla dostali do rukou našich zdravotníků, ti je prohlédli a nechali na místě, protože nebyly zjištěny žádné zdravotní komplikace,“ potvrdil mluvčí Záchranné služby Karlovarského kraje Lukáš Hutta. Michal Topinka dodal, že se oba muži po přistání objímali a bílá barva v jejich tvářích naznačovala, že si museli dost užít.

Jak moc nouzový manévr poškodil letadlo, to se teprve ukáže. Problémy večer na letišti ale mělo i velké dopravní letadlo. Nejprve kvůli vlastní poruše a nakonec i kvůli mimořádné situaci nad karlovarským letištěm nemohli odletět cestující na pravidelné lince do Moskvy. Do letadla nastoupili až po třech hodinách.