Zloději způsobili na zámku Nové Hrady škodu za statisíce

Nové Hrady - Škodu za statisíce způsobili dva zloději na zámku Nové Hrady. Pokusili se totiž ukrást pět originálních rokokových soch. Podle všeho zloději kradli historicky cenná díla na objednávku.

Zloděje při krádeži přistihl syn majitele zámku, jednoho z nich se mu podařilo chytit. Na schodišti do zámeckého parku však zůstalo pět částečně poničených soch. Majitel zámku Nové Hrady Petr Kučera poukazuje, že sochy byly poměrně značně poškozeny, pachatelé užili hrubé síly. Sochy byly umístěny na zdi, museli je strhnout dolů a tři z pěti soch jsou vážně poškozené. Replik, které byly na schodišti, si zloději nevšímali. Zaměřili se pouze na vzácné originály. Podle majitele je to už třetí krádež soch v Nových Hradech, jejich cena se odhaduje na milion korun. Mluvčí Policie ČR Chrudim Věra Hamáčková konstatuje: „Pokud se bude jednat o poškozování cizí věci, hrozí pachateli trest až tři roky.“ Petr Kučera se zamýšlí nad otázkou, zda lze mít originální sochy ve volném prostoru. Není totiž v silách soukromníka takový majetek ochránit.

Podle dostupných informací zadržený zloděj vyšetřovatelům řekl, že krádež si objednal neznámý muž z Lanškrounska. Policie teď po něm pátrá.