Česku hrozí kůrovcová kalamita

Hradec Králové - Česku hrozí kůrovcová kalamita srovnatelná s počátkem devadesátých let. Přispělo k tomu počasí v posledních dvou letech, které lýkožroutům vyhovovalo. Lesy České republiky proto už nyní začínají s prevencí.

Lýkožrout neboli kůrovec je sice zatím ještě ukrytý v zemi, lesníci už ale teď vědí, že je ho až nebezpečně moc. O čtvrtinu víc než v roce 2004, kdy hrozilo opakování kůrovcové kalamity z první poloviny devadesátých let. Ladislav Půlpán ze společnosti Lesy ČR, s.p. konstatuje, že poslední dva roky byly extremně teplé a srážkově chudé, což je pro kůrovce vždy výhodné. Aby se řádění brouka, který za sebou zanechává usychající stromy, zabránilo, lákají ho lesníci do lapáků. Tedy pokácených stromů, které později i s kůrovcem z lesa odvezou. Letos jich dřevorubci položí dvakrát tolik než obvykle, asi 200 tisíc. Lesní správce Jiří Dunda dodává, že tento brouk vyžaduje normální dospělé stromy a proto nelze používat nějaké zaschlé slabší stromy. Lesní dělník Zdeněk Šubr doplňuje: „Přikrývá se to větvemi pro vytvoření mikroklima. Brouk to ucítí a přilétne.“

Největší riziko kůrovcové kalamity je na severní Moravě. Ladislav Půlpán naznačuje proč: „Je to oblast teplá a suchá.“ Situaci tam komplikuje skutečnost, že se v oblasti uchytil lýkožrout severský, na kterého lapáky nezabírají. Tady revírníkům pomůžou hlavně feromonové lapače. Ladislav Půlpán ví, že kůrovec nalétává pod koruny. Není tedy zjistitelný dřív, než stromy začnou měnit barvu.

Feromonové lapače budou lesníci v revírech instalovat až těsně před rojením kůrovce. Celkem jich bude okolo čtyřiceti tisíc.