V Opavě chtějí obnovit park a vykácet přes 400 stromů

Opava - Městské sady v Opavě čeká obnova. Vedení města plánuje vykácet 460 vzrostlých stromů, které by mohly ohrozit návštěvníky. Místo nich v sadech vysadí nové. Některým obyvatelům Opavy se ale záměr radnice nelíbí. Rekonstrukce Městských sadů je podle radnice důležitý krok, podle obyvatel zbytečnost.

„Jsou to vzrostlé stromy, které jsou v parku už dlouho, a pokud se pokácí, tak zase budeme čekat nějakou tu generaci, “ říká obyvatelka Opavy. „Už se hodně stromů vykácelo, když tady sedím, tak vidím ty pařezy,“ přidává se druhá. „Tady je to jediný nádherný, veliký, úžasný park, dobře se tady relaxuje,“ doplňuje třetí.
 
Vedení města má ale opačný názor. V parku, který funguje už od počátku 19. století, je totiž většina stromů stará 60 až 100 let. Několik poškozených stromů navíc v posledních letech spadlo, kácení těch nejnebezpečnějších proto probíhá už teď. „Převážná většina stromů je ve velmi špatném stavu. Jsou to taková poškození, která běžný občan při procházce vůbec nezaregistruje,“ zdůvodňuje nutnost kácení vedoucí odboru životního prostředí Magistrátu města Opavy Marie Vavrečková. „V celkovém počtu navržených stromů k vykácení je jich 460. Náhradní výsadba je naplánovaná v počtu 560 kusů stromů,“ vypočítává referent odboru životního prostředí opavského magistrátu Karel Kovalčík.
 
Magistrát města je připraven zažádat na celou akci o dotace z evropských fondů. Pokud uspěje, plánuje stromy vykácet a znovu vysadit nejpozději do dvou let. "Když vezmeme náhradní výsadbu, tak ta je naplánována na 9 milionů korun a kácení vyjde řádově v milionech, upřesňuje Karel Kovalčík.
 
Podobná akce se v Opavě uskutečnila i před pěti lety. V Městských parcích bylo tehdy obměněno 200 stromů.