Policie zatkla školáky za padělání peněz

Jihočeští kriminalisté zatkli před dvěma dny čtyři mladé padělatele bankovek. Všem zatčeným je méně než 18 let, policie proto důsledně chrání jejich identitu. Hrozí jim jen poloviční trest, ale i tak může dosáhnout až k pěti letům vězení - padělání peněz je jedním z nejvážnějších trestných činů. Za poslední čtyři měsíce jde už o třetí podobný případ.

Nejdříve to byl podle policistů jen pokus s tisícikorunovou bankovkou, skenerem, počítačem a barevnou tiskárnou. Potom se čtyři spolužáci rozhodli zkusit vyrábět peníze v bytě rodičů jednoho z nich doopravdy. Zvlášť, když první padělanou bankovku prodejce v jednom strakonickém stánku bez problémů přijal. Dalších si už ale obchodníci všimli a upozornili policii. 

Po získání prvotních informací sledovali policisté skupinu mladíků několik dní. Při zatýkání měli chlapci část peněz ukrytou u sebe. Falešné bankovky se snažili ukrýt, případně se jich zbavit. Jeden z mladíků ze strachu, že u něj budou nalezeny hlavní důkazy, ukryl jednu tisícikorunu a jednu stokorunu do svačiny. Mladíci jsou nyní díky spolupráci s vyšetřovateli stíháni na svobodě.

Podobný případ, kdy falešné peníze vyráběli dva patnáctiletí studenti, řešili kriminalisté koncem loňského roku v Pardubicích. Tři chlapce kvůli stejnému trestnému činu zatkla policie počátkem letošního února v Českém Krumlově.