Na soutěži v Přáslavicích psovodi předvedli připravenost na zahraniční mise

Zlín - Čtvrtek patřil v Přáslavicích soutěži o titul nejlepšího psovoda, do které se vůbec poprvé přihlásili i městští strážníci ze Zlína. Otevřený závod umožnil nejen porovnání schopností policejních psů s armádními, ale i prověření připravenosti hlídek na jejich působení v zahraničních misích.

Mezi dovednosti, které musí každý ze psů dokonale ovládat, patří zadržení prchající osoby a její prohlídka, sledování pachové stopy v terénu nebo běh přes překážkovou dráhu. To vše samozřejmě v doprovodu svého pána a velitele, který je i nejlepším přítelem. Náročný závod, který probíhal v rozmezí tří dnů, sloužil i jako příprava psovodů na zahraniční mise. Jednoznačně nejtěžší disciplínu představoval kilometrový běh psovoda se psem, na kterém museli překonávat nejrůznější překážky.

„Vševojsková příprava psovi umožní získat zkušenosti ve všestrannosti. Psovod zvíře nosí, nenásilně ho zvyká na vstupování do stísněných, temných prostorů a učí ho sebejistotě a poslušnosti,“ vysvětluje organizátor závodu Jaromír Valentík. Za nejnepříjemnější část závodu označuje hlavní rozhodčí Petr Richter vodní příkop. „Po jeho překonání musí pejsek i psovod běžet celý závod mokří,“ upřesňuje.

O psovi jako o rodinném příteli hovoří rotmistr Antonín Slimčák, který je se svým psem Erbiem u armády tři a půl roku. Absolvovali spolu misi v Kosovu. „Ernie musí zvládat netečnost na střelbu, nesmí reagovat ani na odložení a nesmí ani útočit na střílejícího. To se hodí například v Kosovu, kde mají lidé v držení velké množství nelegálních zbraní a ke střelbě dochází velice často,“ popisuje dovednosti svého čtyřnohého přítele.

Soutěže, ve které spolu soutěží armádní i policejní psi, se zúčastnilo třináct závodníků z celé republiky.