Šlapání zelí není minulostí

Břestek - V Břestku na Uherskohradišťsku si obyvatelé vesnice ušlapali obecní kysané zelí. Pro jednu z místních dívek to byl skutečně náročný úkol, v kádi totiž musela desítky minut šlapat 150 kilogramů zelí. Hlavními aktéry slováckého kysaného zelí byly 60 let staré struhadlo, stovky hlávek zelí a pečlivě promíchané ingredience.

Jana Stýskalová prozradila recept na výrobu obecního kysaného zelí: „Na 10 kilo zelí je potřeba 20 dkg cibule, 20 dkg soli a 2 dkg kmínu.“

Chodidla 22leté Evy Knížkové rozhodovala o kvalitě letošního kysaného zelí. I proto si místní muži dali na očistě jejích chodidel hodně záležet. „Některé hospodyňky říkali, že to správné kvašení má přijít od nohou, ale z hygienických důvodů je lepší je omýt,“ pousmál se nad starým zvykem Květoslav Trávníček.

Na přípravu zelí se již po čtvrté přišla podívat prakticky celá vesnice. Na Slovácku se zdravá pochoutka stala běžnou součástí jídelníčku, ale její receptura se liší dům od domu. Protože šlapání obecního zelí v Břestku je hlavně zábavou, na jeho chuti se všichni občané vzácně shodnou.

„Ani jsme nevěřili, kolik přijde lidí,“ zaradoval se František Malík. Ušlapané zelí se v Břestku bude podávat v polovině ledna při velké obecní zabíjačce.