Rozpočtové určení daní pomůže Českým Budějovicím

České Budějovice - Dle vládního návrhu o rozpočtovém určení daní by si měly města a obce přilepšit o více než 4.5 miliardy korun. Poslanci by se návrhem měli začít zabývat příští týden. Starostové a primátoři s penězi už teď počítají. Dvacet jedna měst v Česku na reformě ale prodělá. Naopak České Budějovice na daňové reformě vydělají. Zatím je totiž poškozuje to, že těsně nedosahují k hranici sta tisíc obyvatel.

Pokud poslanci návrh schválí, přibude příští rok v městské pokladně něco přes 35 milionů. Ještě před projednáváním ve sněmovně už představitelé magistrátu vědí, jak nově nabité finanční prostředky využijí. „Přímý konkrétní projekt je zvýšení počtu lůžek v domově pro seniory,“ uvádí jednu z možností Rudolf Vodička, náměstek primátora Českých Budějovic.

Tisíce korun pro malé obce znamenají podle jejich starostů víc, než miliony ve velkých městech. Ušetřily by jim rozhodování o tom, jestli například raději opraví střechu na obecním úřadě, nebo budou dříve vypínat několik lamp veřejného osvětlení. Právě nejmenší obce zatím dostávají na obyvatele čtyřikrát až pětkrát menší příspěvek než velká města. „Všechno je lepší než dosavadní stav,“ vyjadřuje se k situaci Magdalena Kubínová, starostka Hůr.

Ani miliardy ze státního rozpočtu ale nestačí na to, aby další města neprodělala. Ministerstvo financí bude muset zvlášť řešit Olomouc, která by měla přijít až o 150 milionů. Svaz měst a obcí ale přesto návrh podpořil. „Dle toho návrhu jen 21 ze 6 250 obcí má méně než v původním návrhu. I tento problém, který zahrnuje právě Olomouc, budeme se státem řešit,“ ujišťuje Jaromír Jech ze Svazu měst a obcí České republiky.