Litvínov chce zamezit zneužívání sociálních dávek

Litvínov - Aby zabránily zneužívání sociálních dávek, spustily úřady v Litvínově novým systém vyplácení státních peněz. Část dávek dostávají sociálně slabí v poukázkách. Proti novému systému jsou neziskové organizace, které tvrdí, že část lidí se může dostat až na existenční dno.

Sociálně slabým bude Litvínov dávky hmotné nouze vyplácet v hotovosti jen z části. Lidé dostanou na ruku jen třicet procent peněz, na které mají nárok, zbytek pak ve formě poukázek. Místostarosta Litvínova Martin Klika ujišťuje, že poukázky bude možné využít v určité síti obchodů a směnit je za potraviny, oblečení, hygienické potřeby. Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc dodává, že úřad nemusí dotyčné osobě dát vše najednou. Sám by byl rád, kdyby to bylo v intervalech čtrnácti dnů. Místostarosta Klika upozorňuje, že poukázky nelze směnit za alkohol a cigarety.

Úřady v Ústeckém kraji letos vyplatí letos na nejrůznějších dávkách devět miliard korun. Podle odhadů je deset až třicet procent těchto peněz zneužíváno. Podle hejtmana Šulce zbývajících deset procent představuje jednu miliardu. To je velká částka, která je protizákonně zneužívána.

Jenže třeba radnice v Ústí nad Labem je k nápadu skeptická, podobný systém už ve městě zkoušela. K zamezení zneužívání sociálních dávek ale nevedl. Jak konstatuje primátor Ústí nad Labem Jan Kubata, opatření se ukázalo neakceschopné. Opět se našly cestičky, jak jej obejít. A varují i neziskové organizace. Nový systém může spoustu lidí dostat na sociální dno. Pokud totiž nebudou mít peníze v hotovosti, budou mít problémy s placením nájemného, které se v některých místech pohybuje až kolem deseti tisíc korun měsíčně. Miroslav Brož z organizace Člověk v tísni vysvětluje: „Oni budou muset peníze na nájmy někde vzít. Obávám se, že by to mohlo znamenat zvýšení kriminality.“

Kraj i litvínovská radnice chtějí systém ještě vylepšit. Lidé by tak nakonec místo peněz a poukázek měli dostávat jen čipové karty.