Způsob prodeje nemovitostí mělnickou radnicí vzbuzuje otázky

Mělník – Pochybnosti o způsobu nakládání s majetkem města vyvolává způsob prodeje vily v Havlíčkově ulici v centru města; radní se rozhodli pro přímý prodej, což posvětil sám starosta, který na žádost současného nájemníka připsal slova \"prodat přímým prodejem\".

Starosta Miroslav Neumann (ODS) nepopírá, že jeho slova na smlouvě jsou, nevzpomíná si ale, že by je psal. Z 21 zastupitelů zvedlo pro přímý prodej vily ruku 15 zastupitelů, jeden byl proti a ostatní na zasedání chyběli.

„Působilo to na mě jako cílený prodej, kdy je v zájmu města, aby vilu dostal současný nájemce bez ohledu na skutečnost, že obálkovou metodou by město získalo více peněz,“ vyjadřuje svůj dojem zastupitelka města Anna Oppitzová (Strana demokratického socialismu). Zastupitel Zdeněk Nedvěd (KSČM), člen Stavební a dislokační komise, podotýká, že doporučení jeho komise nebylo při prodeji vůbec bráno v úvahu. Postupy mělnické radnice a rozprodávání městského majetku kritizují i někteří místní lidé, vystoupit veřejně ale odmítají.

Místostarosta a jeden ze zastupitelů Jaromír Kovařík (ODS) tvrdí, že v případě prodeje nebylo mezi kým se rozhodovat. Podle člověka, který má o celém případu informace, další zájemce ani být nemohl. „Když máte na vývěsce oznámení, že město prodá vilu stávajícímu nájemci, jiný zájemce být ani nemůže,“ vysvětluje skrytý zdroj. Nakonec se jedna nabídka našla, zájemce chtěl za vilu zaplatit až 5 a půl milionu korun. Na stůl zastupitelům se ale nabídka dostala až poté, co proběhlo hlasování o první nabídce.

„Všechny smlouvy, které vznikají, jsou sepisovány v kanceláři starosty, ačkoli je na to vyhrazen odbor,“ tvrdí skrytý zdroj. Starosta Neumann má podle něj velký vliv na to, komu a za jakých podmínek se nemovitosti ve městě prodávají. Starosta toto důrazně odmítá.

Vila již patří Romanu Chaloupkovi. Nově se už na radnici rozhodlo o dalším přímém prodeji, vile Eva.