Plzeň vyšle na nepořádné nájemníky terénního pracovníka

Plzeň - Plzeňská radnice hledá recept, jak se vypořádat s nejhorším ghettem ve městě. Původně chtěla, aby nájemníky, kteří tu dělají největší nepořádek, odhalily kamery. Musela by se ale vypořádat s citlivou otázkou soukromí, a tak od záměru nakonec upustila. Pošle tam terénního pracovníka, který bude v domě s problémovými nájemníky po určitou dobu bydlet. Pak radním řekne, co by se mělo změnit a jak situaci vyřešit.

Každý půlrok zaplatí radnice přes sto tisíc korun za úklid dvora na nejhorší adrese v Plzni - Resslově 13. Pořádek ale pokaždé vydrží jen chvíli. Nájemníci vyhazují z oken vše, co je napadne. Veškerý odpad, nepoužitelné věci i nábytek. V domě bydlí téměř padesát dětí a ty si hrají mezi odpadky, krysami a zdechlinami zvířat. 
 
„Já za to nemůžu, pár lidí to tady dělalo, ale ne všichni,“ vyjádřila se k nepořádku obyvatelka domu. Ani ostatní obyvatelé nemají podle svých slov tušení, kde se všechen nepořádek v jejich domě bere. Nicméně radnice bude muset brzy uklidit znovu, protože de facto likviduje černou skládku na svém majetku. Radním ale dochází trpělivost a původce neuvěřitelného nepořádku má odhalit člověk, kterého tu nechají za plat bydlet. 
 
„Jde nám o to, aby poznal podhoubí problému a zjistil, co my, bílí, často nechápeme, tedy proč oni nedbají o hygienu, která je pro nás standardem,“ vysvětluje krok radní Plzně Karel Paleček (ODS).
 
Statisíce, které už stály úklidy ghetta, mohou být použity účelněji. Jedním z řešení, jak naučit nájemníky čistotě, může být například spolufinancování úklidů nebo přímo úklid vlastníma rukama. To ale nájemníci odmítají, protože většinou žijí na hranici bídy. Přesto se podle terénního pracovníka Jakuba Václavů musí nějak přerušit koloběh toho, že se znova a znova uklízí a dělá nepořádek.