Německé firmy odváží odpad ze skládky v Sosnové

Sosnová (Českolipsko) - V bývalém zemědělském areálu v Sosnové na Českolipsku začal odvoz 1300 tun nelegálně dovezeného nerecyklovatelného odpadu zpět do Německa. Zahraniční spediční firma  z technických důvodů dorazila den po termínů, daný Českou inspekcí životního prostředí k vyklizení areálu. Na odvoz odpadu místní obyvatelé čekají dva a půl roku.

Podnikatelka ze Šluknova Dana Hálová navezla do areálu sedm tisíc tun německého odpadu už v září roku 2005. „Došlo k porušení jak českých zákonů, tak i evropského nařízení o přepravě odpadů,“ upozorňuje Jarmila Krebsová s tiskového odboru ministerstva životního prostředí. Česká inspekce životního prostředí podnikatelce za to udělila pokuty přesahující 1,3 milionu korun. Po zaplacení 200 tisíc ale podnikatelka přestala s úřady komunikovat a areál uzavřela.

Velkou část odpadu se mezitím podařilo odvézt na skládky. Na náklady Dany Hálové byla odvezena necelá polovina, poté, co jí došly finance, vyjednalo ministersto životního prostředí, aby odpad odvezly přímo německé firmy, které ho sem navezly. „U některých se to podařilo, že si odpad odeberou dobrovolně zpět. Pokud se to nepodaří s firmami, tak nastoupí příslušné spolkové země,“ vysvětluje Krebsová. Po uzavření areálu ale úřady musely čekat, až soud vydá na majetek exekuci, a stát bude moci balíky odpadu zabavit a zlikvidovat. Celá procedura trvala 2,5 roku. 

Do Sosnové putoval odpad z pěti spolkových zemí. Do nich se zase postupně vrátí, všechny náklady hradí Němci. Podle ministerstva životního prostředí ale potrvá ještě několik měsíců, než bude celá skládka ze Sosnové odvezena.