U Libeňského mostu zakotvila třípatrová loď

Praha - Největší plavidlo, které kdy plulo po Vltavě, zakotvilo před Libeňským mostem. Třípatrová jachta se stala novou dominantou kotviště na Rohanském nábřeží. Bývalá lodní klubovna bude sloužit jako zázemí pro golfisty a jachtaře.

Aby z holešovického doku mohli lodníci Českých přístavů dvěma remorkéry odtáhnout k Libeňskému mostu obrovské plavidlo připomínající jachtu, potřebovali k tomu nízkou hladinu Vltavy a bezvětří. „Zdoláváme úsek zhruba jeden a půl kilometru, v dráze máme Libeňský most, při výstavbě plavidla jsme s tím ale počítali,“ říká Dalibor Píša ze společnosti GolfYacht.

Z Hamburku, kde jachta původně kotvila a poskytovala zázemí námořníkům, ji pražská golfovo-jachtařská společnost odkoupila a odtáhla na rekonstrukci a přestavbu do Holešovic. Bývalá klubovna Československé plavby labsko-oderské v holešovickém přístavu kotvila více než rok a půl. Plavidlo tu narostlo o dvě další patra a díky sluneční palubě dosáhlo délky 80 metrů, takže je údajně největší jachtou na světě. Podle ředitele společnosti GolfYacht má loď podobu velké golfové jachty.

K Rohanskému nábřeží bude pevně přikotvena lávkami, takže by tu měla zůstávat i při povodních. „Není to úplně běžný způsob kotvení lodí v těchto končinách, spíš tento způsob vidíme na Rýnu a na Dunaji, ale mělo by to údajně vydržet až pětisetletou vodu,“ tvrdí vedoucí lodního provozu Tomáš Graf.

Plachetnice začne golfistům a jachtařům sloužit od konce listopadu. V jejím okolí ještě vznikne přístaviště pro malé jachty a lodní taxi.