Hraniční přechod Bílý potok umožní průjezd kamionům

Jesenicko - Už od prvního ledna příštího roku potřebují podnikatelé na Jesenicku zpřístupnit silnice a hraniční přechody s Polskem pro nákladní dopravu. Dosud jejich kamiony jezdí do sousedního Polska přes zhruba 80 kilometrů vzdálené přechody. To by se mělo v polovině příštího roku změnit. Ředitelství silnic a dálnic dnes přislíbilo, že upraví mosty na silnici vedoucí k hraničnímu přechodu Bílý potok tak, aby vyhovovaly těžké nákladní dopravě. Na stavební úpravy ale bude muset najít asi 50 milionů korun.

Hlavním problémem firem na Jesenicku je už řadu let špatné dopravní spojení nejen se zbytkem republiky, ale hlavně se sousedním Polskem. Hraničních přechodů je v této oblasti sice 15, ale ani jeden nevyhovuje těžké nákladní dopravě. V současné době využívají kamiony přechod Bartolovice na Krnovsku a Náchod.

Podnikatelé v regionu proto požadují po správci komunikací upravení 25kilometrového úseku mezi Lipovou a hraničním přechodem Bílý potok tak, aby po něm mohly jezdit i těžké nákladní vozy. „Jednáme s okresem Nysa, polská strana má obdobný zájem umožnit průjezd všude tam, kde to mosty a silnice unesou,“ ubezpečuje podnikatele Petr Polášek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Právě nízká nosnost silničních mostů komplikuje provoz kamionů směrem do Polska. Ředitelství silnic a dálnic letos opravilo devět mostů, další tři chce stihnout do poloviny příštího roku. „K přechodu Bílý potok vede komunikace 1/60, na které nám chybí opravit asi 3 mosty, aby unesly tonáž, která se požaduje,“ vysvětluje Petr Baroš z Ředitelství silnic a dálnic Olomouc.

Ovšem i když ředitelství opraví všechny mosty na komunikaci z Lipové k hraničnímu přechodu Bílý potok, nemůže tuto silnici rozšířit tak, aby se zvýšila její propustnost.