Chráněné dílně na Plzeňsku hrozí zrušení

Plzeň - Společnost Styl, největší zaměstnavatel tělesně postižených občanů v Plzeňském kraji, bude muset propustit všechny své zaměstnance. Chráněná dílna dávala práci třiceti pracovníkům s různou formou postižení. Teď se bude rušit, protože bez státního příspěvku ji vedení firmy nedokáže udržet. Její provoz je totiž finančně velmi náročný.

„Změna financování byla nutná proto, že dynamicky narůstají náklady na systém, které jsou v roce 2007 trojnásobné ve srovnání s rokem 2005, i když dnes počet takto zaměstnaných lidí stagnuje,“ vysvětluje postoj ministerstva práce a sociálních věcí tiskový mluvčí Jiří Sezemský.

Práci v chráněné dílně našli i lidé s nejtěžšími formami mentálního postižení. Společná práce a pravidelný denní režim zlepšoval i jejich zdravotní stav. Teď se kolektiv podle vedoucí dílny rozpadne. „Takto měli nějakou činnost, měli nějaký cíl, pohyb, povinnost. Když budou doma, tak to s nimi půjde z kopce,“ vyjadřuje nesouhlas se zrušením dílny její vedoucí Věra Obrová. „Na ty lidi to bude mít dopad především psychický. Jsou lidé, kteří jsou u nás léta, někteří i třicet let. A po dlouhé době, protože se o ně společnost nemůže postarat, musí skončit,“ doplňuje ji Václav Bálek ze společnosti Styl Plzeň.

Ministerstvo práce a sociálních věcí podnikům pomoci nemůže. Provozovatelé chráněných dílen ale podle něj mohou o peníze žádat jinde. „Podpora v zaměstnávání zdravotně postižených je široká. Úřady práce poskytují příspěvky na zřízení nebo provoz chráněných dílen pro zdravotně postižené,“ uvádí alternativy financování Jiří Sezemský. Václav Bálek si přesto myslí, že stát by měl najít dostatek finančních prostředků, aby se mohl postarat o tyto postižené občany.