Nejlepší muškaři světa budou o víkendu závodit na Vltavě

Praha - Do Prahy se sjedou rybářské špičky ze všech koutů světa. Na Vltavě v centru české metropole bude 200 závodníků o víkendu soutěžit v lovu pstruhů na mušku v rámci mezinárodního muškařského závodu Orvis Cup, který se koná už podruhé.

Je světovou raritou, že rybařit se bude v samém historickém centru města – v okolí Střeleckého ostrova a Karlova mostu. „Pořádat závod pod Hradčany se ještě nikomu nepovedlo. Domníváme se, že tak lépe můžeme propagovat muškařský sport,“ vysvětluje důvod konání závodu na neobvyklém místě Jiří Voráček, zakladatel Orvis Cupu.

Česká republika má v muškaření několik mistrů světa. Antonín Pešek, vítěz loňského mistrovství, bude reprezentovat naši republiku i letos. „Muškaření je životní filozofie,“ vysvětluje Pešek odlišnost muškaře od běžného rybáře. A proč tomuto sportu on sám tak propadl? „Existuje spousta daleko efektivnějších způsobů pro ulovení ryby. Při muškaření ale dokážete chytit rybu na kousek chloupků, které přivážete na háček, musíte být navíc neustále v pohybu, a právě to lidi baví.“

Přestože se závod bude konat o víkendu, už dnes vypustí pořadatelé do vody tisíce pstruhů a sivenů z odchovu ve Velkém Meziříčí, aby se ryby do víkendu aklimatizovaly. Muškařit se bude na lodích, posádku budou tvořit dva závodníci a veslař, který vystupuje zároveň v roli rozhodčího – bude dohlížet na dodržování správné míry ulovených ryb. Závodníci se utkají ve čtyřech kolech, výsledky jednotlivých částí se na konci sečtou a pak bude znám vítěz letošního Orvis Cupu.

Orvis Cup bude doplněn i o doprovodný program, například ukázky házení vlascem, přednášky o rybaření nebo exhibici v muškaření české reprezentace.