Liberec přišel o sochy

Liberec - Liberecké ulice zdobí od začátku prázdnin výstava Industriální stopy. Na všech dílech se už ale stačili podepsat vandalové. Dvě sochy Aleše Veselého dokonce poničili natolik, že si je sochař odvezl. Přitom měly zůstat v centru města až do října.

„Se svými díly jsem projel celý svět a nikde se k nim nechovali tak, jako v Liberci,“ svěřuje se Aleš Veselý. Sochy, které vandalové poničili, přitom vyrobil před téměř dvaceti lety. Poškozené části lze opravit, ale autenticita je poškozená.

Jitka Mrázková z pořadatelské organizace Spacium o.p.s. je pohoršená: „ Nikdo nečekal, že dojde k devastaci. V podstatě všechny objekty už nějakou devastací prošly.“ A podle kurátorky výstavy Ivony Raimanové se tak pozná kultura národa.

Za zničením soch stojí podle umělce nepřímo také samo město. Bourají se tu architektonicky cenné domy, místo kterých vyrůstají moderní centra. Za vše mluví případ obchodního domu Ještěd. Souhlasem s jeho zbouráním prý dala radnice jasně najevo, že umění není v Liberci prioritou. Za vandalismem prý skrývají svou odpovědnost určití činitelé. A Jitka Mrázková dodává: „Společnost se k tomu musí vychovat. Já si myslím, že až tady bude tahle akce třeba po třetí, devastovat se nebude. To je naše přání.“

Sochy hlídá nepřetržitě kamerový systém. S jeho pomocí přistihli městští strážníci několik pachatelů. Zástupce ředitele Městské policie Liberec Miroslav Chmela říká, že v tomto období už asi v pěti případech přistihli pachatele při ničení. O trestu nyní rozhodne radnice. Když půjde o přestupek, zaplatí mladíci pokutu. Pokud věc vyhodnotí jako trestný čin, začne se případem zabývat státní policie a vandalové půjdou k soudu.