O lyžování ve Zlínském kraji není zájem, sněhu je přitom dost

Zlín - Počasí ve Zlínském kraji o víkendu přálo lyžování. Většina areálů byla v provozu a vlekaři zatím sezonu neukončují. Návštěvnost byla ale velmi nízká, lidé už zřejmě raději vyrážení na kola nebo pracují na zahradách, shodují se provozovatelé sjezdovek.

„Od rána slýchám v rádiu kolik je stupňů nad nulou a jak je super, že jaro je tady. Přitom na horách jsou podmínky často rozdílné než v údolí a podmínky pro zimní sporty jsou stále příznivé,“ uvedl Jakub Juračka ze Ski Areálu Troják v Hostýnských vrších.

Na sjezdovkách v tomto areálu leží asi pětatřiceticentimetrová vrstva technického sněhu. Vleky zde pojedou do 15. března, znovu se pak spustí na velikonoční svátky. „Jde hlavně o ekonomické důvody. Už tak se nám příliš nevyplatí, abychom jezdili, když přichází tak málo lyžařů. Nechceme ale areál zavírat, když podmínky jsou ještě příznivé,“ uvedl Juračka.

Podobnou zkušenost má i vedoucí areálu na Pustevnách na Vsetínsku Jan Mikeska. „Návštěvnost byla minimální, přitom podmínky pro lyžování dobré. Lidi prostě přestali mít o zimní sporty zájem,“ řekl. V nadcházejícím týdnu pojedou v areálu dva vleky, v případě zvýšeného zájmu jsou vlekaři ochotni spustit další. „V současné době je to spíše o charitě, než abychom vydělávali peníze. Pojedeme tak maximálně do Velikonoc,“ doplnil.

Přání vydržet až do svátků jara mají také další provozovatelé lyžařských areálů ve Zlínském kraji, i na jejich optimismu se však podepisuje klesající zájem lidí. Jen několik málo milovníků bílého sportu dorazilo o víkendu například na Kohútku v Javorníkách. Na 300 metrů dlouhé sjezdovce byl v provozu pouze jeden vlek. „Je to škoda, počasí na horách je velmi slušné a podmínky také,“ sdělil provozovatel Josef Kocurek.

Jako slabší průměr označuje návštěvnost vedoucí největšího lyžařského areálu v regionu - Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích Leo Bača.

Někteří vlekaři začali nabízejí slevy, permanentky jsou na řadě místech k dostání o deset až pětatřicet procent levněji.

Podle odborníků je letošní zima z pohledu sněhových podmínek velmi atypická, od začátku se totiž jezdí hlavně na technickém sněhu, což nebývá příliš obvyklé. Technický sníh je z hlediska úrazovosti mnohem nebezpečnější než přírodní. Záchranáři během sezony vyjížděli k více než 530 případům, dvě třetiny úrazů přitom vyhodnotili jako velmi vážné.