Drůbežárna na Domažlicku sužuje okolí

Domažlice - Obyvatelé z několika desítek obcí kolem velkokapacitní drůbežárny ve Velkém Malahově na Domažlicku protestují proti jejímu provozovateli, akciové společnosti Česká drůbež. Ten podle nich znečišťuje životní prostředí, do okolí se z drůbežárny šíří zápach a hmyz.

Z drůbežárny se denně vyvážejí desítky tun slepičího trusu, který se rozstřikuje na pole kolem vesnic. Zápach se tak šíří všemi směry a lidem z okolí to ztrpčuje život. „To všechno, zápach, mouchy žene vítr přímo k nám. Jsme úplně bezmocní. Tady se nedá už žít,“ zoufá si obyvatel obce Jivjany Antonín Koloros. Lidé zároveň nevědí, na koho se obrátit. „My už nevíme, kde se máme poradit, protože vás všude odbudou,“ dodává jeho sousedka Marie Hošková

Na nesnesitelný zápach a mračna much upozorňuje vedení obce provozovatele drůbežárny už druhým rokem, ale bezvýsledně. Místostarosta obce Velký Malahov dokonce uvažuje o hromadné žalobě. Jednatel společnosti Petr Červený však kritiku odmítá a o tom, zda přijme nějaká opatření na snížení zápachu, se odmítl vyjádřit.

Provozní podmínky drůbežárny začal posuzovat odbor životního prostředí Krajského úřadu v Plzni. „My jsme vázáni legislativou a můžeme postupovat pouze v případě, jestli jsou nebo nejsou dodržovány zákony. Pochopitelně budeme tyto věci kontrolovat,“ naznačuje kroky Krajského úřadu v Plzni Václav Liška z odboru životního prostředí.

Desítky obcí se již dopisem obrátily i na hejtmana Plzeňského kraje. Pokud situaci nevyřeší krajský úřad, obyvatelé přilehlých obcí zvažují, že provoz drůbežárny zablokují.