České dráhy otevřely první toaletu na euroklíč

Stránčice u Prahy - Na vlakovém nádraží ve Stránčicích bylo otevřeno první sociální zařízení pro zdravotně postižené, které lze odemknout pomocí univerzálního euroklíče. Osoby se sníženou schopností pohybu a orientace jsou tímto klíčem vybaveny už ve 30 zemích Evropy. Všechna místa, která jim mají být zpřístupněná, mají jednotný eurozámek. Stejně tak je to i s plošinami a výtahy. Celý projekt odstartoval Středočeský kraj, dnes se k němu připojily i České dráhy. Zatím byly instalovány desítky zámků například na některých úřadech či v památkových objektech.

Majitelé euroklíčů budou mít jistotu, že zařízení bude volné a nebude zdevastované. Eurozámky by se měly podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy instalovat zejména na
místech, kde není obsluhující personál a hrozí zde nejvíce poničení příslušného zařízení. 
  
Schválení projektu se očekává na podzim tohoto roku. Až bude projekt spuštěn, bude se klíč vydávat zdarma. Zatím si ho mohou zájemci koupit ve Svazu tělesně postižených v Praze za cenu 357 korun. 

První euroklíč vznikl v Německu už před dvaceti lety. V České republice několik pokusů o jeho zavedení proběhlo. Všechny ale zkrachovaly. Projekt se podařilo oživit až před dvěma lety s pomocí Středočeského kraje a hejtmana Pavla Bendla. Klíč zatím vlastní pouze necelé dvě stovky českých vozíčkářů.

Eurozámky se budou montovat i na dalších vlakových stanicích. „V první fázi se zatím počítá se 14 stanicemi, například v Kladně nebo ve Vlašimi,“ dodal tiskový mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.