O koupi zámků na Osoblažsku se obce musí rozhodnout do konce dubna

Osoblažsko - Ministerstvo zdravotnictví dnes oficiálně nabídlo starostům Brantic, Slezských Rudoltic a Dívčího Hradu odkup zámků na Osoblažsku za odhadní ceny. Rozhodnout se musí do konce dubna. Resort dal obcím další tři měsíce na získání potřebných tří milionů a 4,6 milionu korun. Starostové ale ministerstvu předložili historické dokumenty, které údajně dokazují, že zámky do roku 1949 patřily obcím.

O bezúplatném převodu zámků jednali starostové z Bruntálska s ministerstvem čtyři roky. Resort se ale nakonec rozhodl objekty spolu s dalšími čtrnácti prodat. Výběrové řízení na jejich koupi vyhrála písecká developerská firma Terabet s kyperskými kořeny.
 
O prodeji se obce dozvěděly náhodně z internetu. Poté podaly obce podněty k prošetření na protikorupční linku, úřad vlády i ministerstvo financí. 
 
„Dnes jsme se dozvěděli, že v současné době nemůže být o bezúplatném převodu ani řeč,“ uvedla po skončení jednání starostka Slezských Rudoltic Martina Jalamasová. Ministerstvu dnes ale předložila archivní dokumenty, které dokládají, že zámek do roku 1949 patřil obci. 
 
„Pokud obce předloží relevantní nezpochybnitelné právní dokumenty, které svědčí o tom, že zámky patřily obcím, v souladu se zákonem je na obce okamžitě převedeme,“ tvrdí mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt s tím, že si resort nechá vypracovat právní analýzu.
 
Dodal, že pokud budou dokumenty sporné, bude nejspíše muset rozhodnout soud. Obcím poradil, aby na prokazatelnost archivních dokumentů nespoléhaly a lhůtu vymezenou na přípravu odkoupení zámků nepropásly.