V Českých Budějovicích záchranáři zkoušeli cvičnou evakuaci

České Budějovice - Záchranáři procvičovali evakuaci dětského centra Arpida. Bylo to vůbec poprvé, co zkoušeli transport většího množství postižených lidí. Na místě proto asistovali hasiči i pracovníci zdravotní záchranné služby. Ti jsou spokojeni, protože žádné problémy nenastaly.

V rámci cvičné evakuace k dětskému centru přijely sanitky. Posádky vytahovaly nosítka, vozíčkáře nakládaly přímo do sanity, ostatní musely položit. Podle záchranářů je postup evakuace pokaždé jiný. „Musíme přihlížet ke druhu postižení a eventuálnímu ohrožení nebo onemocnění,“ vysvětluje postup ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Děti nekřičely a přesunu se nebránily, vše proběhlo v naprostém klidu. „Ony to berou jako hru, pro ně to není nic mimořádného,“ uvedl ředitel Arpidy Jiří Jankovský. Hasiči do Arpidy přivezli plošinu, přímo při evakuaci ji ale nakonec použít nemuseli. V podobném stacionáři dosud nikdy nezasahovali: „Tuto formu evakuace jsme zatím neprováděli, spíše jsme nacvičovali formou teoretickou,“ potvrdil Bohumil Hruška z hasičského záchranného sboru.

Spolu s nimi trénovali i energetici. Ústav podle nich nemůže zůstat bez dodávek elektřiny. „Zkoušíme, jakým způsobem jsme schopni dopravit náhradní zdroje,“ vysvětlil Vladimír Vácha, mluvčí energetické skupiny E.ON.

Rodiče se o cvičení dozvěděli s předstihem, záchranáře sledovali, do evakuace se ale nezapojili. Podle nich mají podobné akce smysl. V Arpidě se denně starají o 130 fyzicky či mentálně postižených dětí a mladých lidí. Část z nich tady chodí do školy.