Památkáři chtějí rozšířit ochrannou zónu na socialistickou architekturu

Ostrov - Návrh památkářů chránit komplexy budov z období socialismu odmítají starostové Ostrova a Horního Slavkova na Karlovarsku. Bojí se totiž, že by požadavky památkářů komplikovaly rekonstrukce. Své zkušenosti prý už mají. Chráněnou památkou ve stylu architektury socialistického realismu je od roku 2003 kulturní dům v Ostrově. Kvůli neshodám mezi památkáři a městem radnice zastavila opravu budovy.

„Nepovolili nám vyměnit okna, ačkoliv jsme je chtěli zachovat a docílit toho, aby vypadala úplně stejně jako ta původní, akorát s novými tepelně izolačními vlastnostmi podle parametrů 21. století,“ stěžuje si starosta Ostrova Jan Bureš na rozhodnutí památkářů. Památkáři by ochrannou zónu chtěli rozšířit i na další stavby z období socialistické architektury.

„Důležité je zachovat jejích vzhled, proporce, materiálové řešení a detaily na fasádách,“ vysvětluje Lubomír Zeman z Národního památkového ústavu v Praze. „Vypadá dle mého názoru legračně, když je každý dům z této etapy jinak barevný a jinak opravený,“ vyjadřuje svůj názor zastupitel Ostrova Marek Poledníček. Starostové ale návrhy na závazná pravidla, která by platila pro určité území, odmítají.

„Pak se komplikují všechna rozhodnutí, všechny stavby, všechno se zbytečně prodražuje,“ komentuje rozhodnutí Jan Bureš, starosta Ostrova. Podobný názor má starostka Horního Slavkova. Radnice minulý měsíc dokončila opravu domu na náměstí postaveného také ve stylu architektury socialistického realismu.

„Rekonstrukce stála okolo 30 milionů korun a nedokážu si představit, kolik by ta rekonstrukce stála, pokud by to bylo v památkové ochraně,“ uvádí starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová. Odborníci se shodují, že je těžké přesvědčit politiky, aby pravidla pro opravy staveb architektury socialistického realismu nařídili vyhláškami nebo i zákony.

Památkáři proto chtějí lidi přesvědčit, aby dobrovolně opravovali stavby z období socialismu podle rad odborníků.