Radnice v Mariánských Lázních převezme městskou nemocnici zpět

Mariánské Lázně - Mariánskolázeňská radnice chce ukončit jednání s firmou Meditera o majetkové účasti v městské nemocnici. Ta ji zatím řídí na základě mandatorní smlouvy. Podle starosty se však zdráhá přinést do nemocnice předem domluvené investice.

Meditera splnila jen tu část smlouvy, ve které se říká, že ji bude provozovat beze ztrát. Investuje však pouze z jejího provozu. Zdráhá se přinést předem dohodnutou, asi 80milionovou investici na stavbu nových pavilonů, operačních sálů, jednotek intenzivní péče a dalších zařízení. Podle zdejších primářů bez nich nemá nemocnice budoucnost.

Primáři jednotlivých oddělení musí stále řešit větší či menší opravy. „To zařízení je starší, takže určitá rekonstrukce by byla žádoucí,” říká primář chirurgického oddělení Josef Švec. Starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král to vidí jednoznačně: firma buď podepíše do konce září to, co slíbila, nebo se s ní město rozejde. Radnice zároveň oznámila, že je připravena transformovat nemocnici na obchodní společnost se stoprocentní majetkovou účastí města. Ta by si měla vzít na investice úvěr. „Při tak velkém rozsahu na to město nemá. Takže bychom se museli uskromnit, přehodnotit celý projekt a nechat ho přepracovat. Ten strop je kolem 40 milionů korun,” podotýká starosta.

Proč se to musí udělat, je jednoznačné, dodává k tomu lékařský náměstek mariánskolázeňské nemocnice Matěj Hladký: „Zařízení, které nemá prostory, nemá podmínky, nemá ani budoucnost a tím by pochopitelně ztrácelo pacienty.” Podle starosty už jsou zpracovány projekty nové stavby. U nich však propadne stavební povolení, a proto je třeba udělat nové, tentokrát na skromnější podmínky.