Liberecká radnice řešila dění kolem mistrovství světa v lyžování

Liberec - Bouřlivé jednání mají za sebou zastupitelé Liberce. Pět hodin se dohadovali o současném dění kolem mistrovství světa v klasickém lyžování. Někteří zastupitelé chtějí, aby se do organizačního výboru vrátil odvolaný Roman Kumpošt.

„Vůbec nevíme, co se děje”, stěžovali si zastupitelé. Město je sice pořadatelem šampionátu, informace o aktuálním stavu příprav ale nemá. „Přesně nevíme, proč byl odvolán pan Kumpošt a proč má být nový organizační výbor,” říká členka zastupitelstva města Lenka Halamová (SOS pro Liberec). Odpověď chtěli zastupitelé slyšet od Kateřiny Neumannové, která Romana Kumpošta nahradila. Neumannová se ale omluvila, že kvůli schůzce s premiérem Mirkem Topolánkem nemůže do Liberce přijet.

Sám Kumpošt se se svým odvoláním smířit nechce. Jednání ministerstva školství, které odmítlo poslat dotaci, dokud bude on ve funkci, považuje za vydírání a chce za to na ministerstvo školství podat žalobu. Ministerstvo ale za Neumannovou stojí: „Její osobnost je zárukou, že sportovní zázemí, příprava i samotný průběh mistrovství bude v pořádku,” argumentuje Ondřej Gabriel z tiskového odboru Ministerstva školství.

Část zastupitelů je ale přesvědčena o opaku. Nový přípravný tým v nich budí nedůvěru: „Mě na tom znervózňuje, že nemá podoporu vybudovaného týmu, který se tu budoval osm let. Nemá dobrovolníky, rozhodčí ani celé vedení,” tvrdí jeden ze zastupitelů Jiří Richter (USZ). Někteří zastupitelé proto navrhli, aby se do organizačního výboru vrátil zpátky Roman Kumpošt. Nový výkonný ředitel organizačního výboru Marek Rejman to pochopitelně odmítá. Po pěti hodinách se nakonec zastupitelé shodli na tom, že počkají na výsledek auditu a pak rozhodnou o dalším postupu. Dění kolem MS by měl také prověřit nejvyšší kontrolní úřad.