Ztráta karlovarské nemocnice dosáhla 120 milionů

Karlovy Vary - Ztráta Karlovarské krajské nemocnice dosáhla pod správou České zdravotní společnosti 121 milionů korun. Tvrdí to nový ekonomický ředitel nemocnice Jiří Fojtík. Česká zdravotní to označuje za účetní manipulaci s čísly a brání se, že za ztrátu mohou příliš vysoké platy zaměstnanců.

Když lékaři v lednu demonstrovali, aby z vedení karlovarské nemocnice odešli všichni, kteří jsou spojeni s Českou zdravotní, odhadovali finanční ztrátu zhruba na 30 milionů korun. Později odhad zvedli na 70, a poté na 90 milionů. Nový ekonomický ředitel nemocnice Jiří Fojtík vše znovu přepočítal: „Ztráta za rok 2007, kterou předpokládáme, je ve výši 121 milionů korun.“

Podle manažera České zdravotní Davida Hanzla byla ztráta nemocnice při poslední uzávěrce před koncem roku jen 52 milionů korun. Poté už Česká zdravotní neměla vliv na řízení nemocnice. „Za tím vidím jednoznačně snahu legitimními účetními prostředky vytvořit co nejhorší hospodářský výsledek tak, aby byla zakryta spirála vytvořená nárůstem osobních nákladů,“ vysvětluje Hanzl.

Lékaři, kteří se zajímali o hospodaření České zdravotní, tvrdí, že 120milionový schodek nezpůsobily mzdy. Podle slov primáře Jaroslava Žáka jsou na vině kostlivci vypadávající ze skříní. Česká zdravotní prý zbytečně objednávala nadstandardní služby, a ty teď musí nemocnice rušit, aby ušetřila. S tím manažer Hanzl nesouhlasí: „Vnímám to jako snahu o poškození naší společnosti a všech kroků, které jsme tam provedli.“

Karlovarský kraj už vybral společnost, která za více než šest milionů korun prověří hospodaření nemocnice. Výsledky auditu by mohly být známé začátkem června.