Zloděj na Rychnovsku ukradl vzácné orchideje

Rychnov nad Kněžnou - Orlické hory plení neznámý zloděj. Zajímají ho hlízy prstnatce májového, který patří mezi vzácné druhy českých orchidejí. Stovky jich vyryl nedaleko Orlického Záhoří na Rychnovsku.

Po vzácných rostlinách, u kterých lidé na jaře a počátkem léta obdivují husté a barevné květy, zbyly pouze díry v zemi a zaschlé stonky. Zloděj hlízy ve velkém odřezával zřejmě nějakou dutou tyčí. Celkem jich ukradl minimálně 340. Výsledky jeho řádění se znatelně projeví za rok. Jak dodává Josef Hájek ze Správy Chráněné krajinné oblasti Orlické hory, návštěvníci už neuvidí barevnou plochu, kterou prstnatec májový v jarních měsících vytvářel.

Zloděj plenil rezervaci zvanou Trčkova louka a nedalekou přírodní památku pojmenovanou Velká louka. Kradl tedy na stejných místech, kde už vloni někdo vyryl 600 hlíz chráněné rostliny – prstnatce májového. Vlasta Lepková, mluvčí okresního ředitelství Policie ČR Rychnov nad Kněžnou dodává: „Tento případ jsme řešili téměř ve stejnou dobu už v loňském roce. Bohužel pachatel je stále neznámý.“

Jak tvrdí Hájek, z načasování krádeže lze usuzovat, že se zloděj vyzná a rostliny bere za nějakým konkrétním účelem. Ochránci přírody nepochybují o tom, že letos i vloni kradl stejný zloděj. Mají také svoji teorii o tom, kde hlízy orchidejí končí. Nikoli v zahradách, jak by si někdo mohl myslet, ale jako doplněk stravy. „Pachatel hlízky vybírá, suší je, a pak je používá jakou náplň do speciálních čajů s tím, že by hlízky měly obsahovat povzbuzující látky,“ poznamenává Hájek.

Zloději chráněných orchidejí hrozí až tříleté vězení.