Chebská nemocnice zruší svá specializovaná pracoviště

Cheb - Chebští a sokolovští patrioti se musí smířit s tím, že jejich nemocnice budou poskytovat jenom základní péči. Vysoce specializovaná pracoviště budou v Karlových Varech. Mnozí lidé v regionu poukazují na to, že při slučování někdejších tří okresních nemocnic do karlovarské krajské nemocnice se počítalo s rovnoměrným rozvojem.

Hejtman Karlovarského kraje na setkání se starosty, lékaři a zastupiteli měst a obcí hájil koncept s tím, že nelze na špičkové úrovni rozvíjet obory ve všech městech. Při dobrém pokrytí kraje záchrankami to prý není ani potřeba. „Vlajková loď krajského zdravotnictví pro specializovanou péči bude v Karlových Varech. Potřebujeme kumulovat finanční prostředky a odborníky,“ argumentuje hejtman kraje Josef Pavel (ODS).

Nejcitlivější na změny jsou obyvatelé Chebu. Když jejich nemocnice přešla pod kraj, zanikla v ní oddělení oční, infekční a kožní. Podle nového návrhu končí mikrochemická a mikrobiologická laboratoř, hematologie, rušena jsou akutní lůžka neurologického oddělení. Jeden z chebských zastupitelů Vladimír Hartmann (ČSSD) s tím nesouhlasí: „Špičková pracoviště mají v Karlových Varech, případně některá v Sokolově, který je od Karlových Varů pouze patnáct kilometrů. Ale v Chebu, který je od Karlových Varů čtyřicet kilometrů, nebudou.“

Těžce nesou mnozí lidé v Chebu zrušení neurologie. Specializovaná oddělení, posílená o lůžka intenzivní péče, budou v Sokolově a v Karlových Varech. Oddělení intenzivní neurologie už v Chebu zaniká. Hlavně mladí lékaři po oznámení koncepce dávají výpovědi s tím, že se nechtějí smířit s tím, že budou působit např. na ambulanci. Uplatnění pravděpodobně najdou v německých nemocnicích.