Lidem z Cholupic a ekologům se nelíbí ražba modřanského tunelu

Praha - Stavbu tunelu, který bude součástí městského okruhu v pražských Modřanech, i po roce provázejí stížnosti místních obyvatel i ekologů. Inspekce životního prostředí spolu s radnicí Prahy 12 trvají na tom, aby investor usychající les nad tunelem zavlažoval. Lidé v blízkosti stavby zase řeší škody na domech, které jim způsobují detonace z ražby skály.

Ekologové loni napadli investora pražského okruhu, že při stavbě tunelu v pražských Modřanech použil špatnou technologii, která způsobila únik spodních vod a usychání lesa.  

„Byl vypracován projekt na jímání vody tak, aby voda neunikala tunelem,“ uvedl kontrolor České inspekce životního prostředí Karel Kerouš. 
  
Investor Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) si nechal udělat několik hydrogeologických průzkumů. „Vysychání lesa není v přímé souvislosti s pracemi na tunelu, z tohoto důvodu nebude přistoupeno k nahrazování a dovysazování lesa,“ uvedla tisková mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.  
 
Minulý týden stavbaři prorazili jeden z tubusů modřanského tunelu. Odstřelování skály má však mezi obyvateli z nedalekých Cholupic odpůrce. Silné otřesy na jejich domech způsobily spoustu prasklin. „Měli by dodržovat noční klid,“ doplnil Jaromír Duchoň z Cholupic.

Stavebník se hájí, že intenzita odstřelů je schválená báňským úřadem. „Měření, které bylo na naše náklady prováděno u nemovitostí autorů stížnosti, prokázalo, že naměřené hodnoty účinku trhacích prací jsou o dva řády menší než povoluje norma,“ uvedl mluvčí Skansky Ondřej Šuch.

Obyvatelé Cholupic se obávají dalších detonací z odstřelů skály, které má stavebník provádět ještě blíž k obci. Silnice před tunelem se totiž bude zařezávat do terénu.

Druhý tubus modřansko-cholupického tunelu bude proražen letos na přelomu června a července. Celý úsek obchvatu mezi dálnicemi D1 a D5 budou motoristé moci použít už za dva roky.