Na Chebsku se zřejmě zabíjejí psi pro maso

Cheb - Na černé skládce u Komorního Dvora poblíž Chebu našla policie zbytky většího množství zabitých zvířat. Při ohledávání místa nálezu policie potvrdila podezření, že se na některých místech na Chebsku zřejmě zabíjejí psi pro maso.

Na skládce našli policisté celou uhynulou ovci a kozu. Ty sem patrně přivezl nějaký chovatel, který nechtěl platit za kafilérní službu. Ostatní nálezy už potvrzují teorii o porážení zvířat pro maso. Z některých chybí nejpoužitelnější kusy, z některých zbyly jenom hlavy, kůže, vnitřnosti a nohy. „Našli jsme tady asi osm psích hlav, packy i srst,“ vypočítává místní policista. „Lidé chodí často do útulku a mluví o tom, že v Chebu se psi konzumují, hlavně to dělají vietnamští občané,“ říká kynoložka Marie Lokingová.

Policisté dále upozornili, že případ zatím mohou řešit pouze jako přestupek. Zákon sice zakazuje týrání zvířat, ale nikoliv jejich zabíjení nebo utrácení. Na domácí zvíře pohlíží jako na věc. Překvalifikování na trestný čin by bylo možné jenom za předpokladu, že by se prokázalo zabíjení trýznivým způsobem. Těžko prý se bude také zjišťovat, kdo na skládku zbytky zvířat přivezl. „Tuto věc budeme šetřit jako založení černé skládky, tedy jako přestupek na ochranu životního prostředí,“ vysvětluje mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR Cheb Martina Hrušková.

Policie předpokládá, že na skládce bude mnohem víc zbytků zvířat, než je na první pohled vidět. Skládka je velká a nikdo neví, co všechno je pod navezeným materiálem.