Obyvatelé domů na břehu řeky Porubky v Ostravě budou v bezpečí

Ostrava - Obyvatelé domů na břehu řeky Porubky v Ostravě se konečně dočkají. Po dlouhých letech, kdy se děsili každého jarního tání nebo vydatnějšího deště, totiž Povodí Odry sehnalo peníze na úpravu koryta. Před povodněmi tak budou v bezpečí stovky stavení a v nich tisícovky obyvatel.

Po vydatných deštích v září loňského roku hladina Porubky dosahovala 270 centimetrů, obvykle to však bývá 50 centimetrů. Obyvatelé se připravili na nejhorší. Porubka protéká hustě obydlenou částí Poruby a Svinova. Loni byla zatopena téměř stovka domků a škody šly do miliónů korun. Koryto se proto nyní dočká prohloubení a hrází tak, aby se zvýšila jeho kapacita.

„Pokud budou všechny nutné formality včas vyřízeny, mohli bychom začít stavět v listopadu letošního roku,“ nechala se slyšet mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Protipovodňová opatření Povodí Odry vybuduje od porubského přírodního koupaliště až ke svinovskému nádraží.

Starosta Ostravy-Poruby Miroslav Novák potvrdil, že výsledkem by mělo být výrazné snížení nebezpečí zatopení v kritických obdobích. Zpráva o úpravě koryta Porubky potěšila především nejbližší obyvatele jejích břehů. Úpravy koryta řeky Porubky by ve Svinově i Porubě měly být hotovy do tří let.