Foglarova ulička v Hradci Králové stát nebude

Hradec Králové - Plánovaný projekt, který měl Hradec Králové proměnit na město Jaroslava Foglara, nevyšel. Radnice včera odmítla investovat do přestavby Švehlovy ulice na Foglarovu uličku ve stylu třicátých let s muzeem autora Rychlých šípů a s Domem skautingu. Autoři projektu nyní žádají o náhradu za vypracování plánů. Ulička měla být původně otevřena 6. července ku příležitosti stého výročí spisovatelova narození.

Přeměnu vnitřního bloku Švehlovy ulice na pražská Stínadla, to vše v hodnotě 40 až 50 milionů korun, předloni radnice přijala s nadšením. V loňském roce také odsouhlasila přidělení milionu korun na podporu Foglarovy uličky, primátor města Otakar Divíšek ale proplacení nepodepsal a magistrát peníze nikdy nevyplatil.

„Nehlasoval jsem pro tuto podporu a snažil jsem se autory přesvědčit, aby nejdříve ukázali něco z toho, co slibovali. K tomu bohužel nedošlo. Jsou zde i další problémy, protože projekt není v souladu s územním plánem města,“ uvedl Divíšek. ODS, jejímž je Divíšek členem, přitom měla podporu myšlenky Foglarovy uličky při komunálních volbách ve svém programu. Nakonec ji ale podpořil jen Divíškův náměstek Martin Soukup.

Autoři projektu ale mezitím do příprav vložili přes půl milionu korun, které nyní žádají zpátky. „My rozhodnutí vnímáme jako podraz od pana primátora, který rok a půl tvrdí, jak nás podporuje a že nám finanční prostředky na uličku dá, a nyní z osobních důvodů změní názor,“ uvedl Antonín Suchánek z obecně prospěšné společnosti Foglarova ulička. Rada města ale navrácení peněz odmítá. Pokud ani zastupitelstvo města k vyplacení nepřistoupí, hodlá společnost magistrát žalovat.

Jaroslav Foglar (1907-1999) dlouhodobě patří mezi nejpopulárnější autory chlapecké dobrodružné literatury. Kultovními se staly například příběhy Rychlých šípů nebo Hochů od Bobří řeky, spisovatel svými příběhy proslavil také hlavolam ježka v kleci.