Holice si připomínají Emila Holuba

Holice - Holice na Pardubicku si letos připomínají 160. výročí od narození svého rodáka, známého cestovatele Emila Holuba. Jako jeden z prvních Čechů zasvětil svůj život poznávání afrického kontinentu. Část vzácných sbírek vystavuje holické muzeum.

Náruživý lovec, fundovaný zoolog a botanik, kartograf i amatérský umělec. Tak o Emilu Holubovi pojednávají historické prameny. Narodil se roku 1847 v Holicích a po studiu lékařství se vydal na první cestu do Afriky. Unikátní úlovky i poznatky o životě afrických kmenů vystavuje muzeum desítky let. V Čechách se dochoval jen zlomek Holubových sbírek. Starosta Holic a bývalý ředitel muzea Pavel Hladík uvádí, že při své bohaté přednáškové činnosti se vždy cítil povinován místu, kde přednášel, něco darovat.

Muzeum návštěvníky provádí Holubovou pracovnou s osobními zbraněmi, trofejemi a dary od domorodých náčelníků. Z hlavního sálu s vycpaninami afrických zvířat se dostanou do vesnice původních obyvatel Afriky. Vedoucí Památníku dr. Emila Holuba – afrického muzea Jitka Koudelková dodává: „Průběžná údržba spočívá především v tom, že se čistí od prachu. Snažíme se tu udržovat stále zhruba stejnou vlhkost, protože ta je nejdůležitější pro to, aby kůže nepraskala, nekřehla.”

Památník Emila Holuba navštíví ročně kolem dvanácti tisíc turistů. Důkazy o náročných cestách, které se často změnily v boj o holý život, zajímají i početné zahraniční výpravy. Čtyřicet let stará expozice ale dávno potřebuje oživit. Například pomocí moderní techniky a videoprojekce. Město výhledově počítá s rekonstrukcí kulturního a společenského centra, ke kterému africké muzeum patří.

Pavel Hladík říká: „Je zde určitá iniciativa, aby se muzeum rozrostlo. Nejen, co se týče Holuba, ale českého cestovatelství vůbec.” Plány rekonstrukce památníku významného českého cestovatele jsou teprve na začátku. Město chce na celý projekt získat dotace včetně příspěvků z Evropské unie.