Člověk v tísni pomáhá splácet dluhy

Kladno - Tři měsíce intenzivní práce lidí ze společnosti Člověk v tísni v Kladně přinesly užitek. Podařilo se oddlužit několik desítek rodin z lokalit sociálně vyloučených. Městu se díky projektu vrátily desítky tisíc korun a sociálně slabým rodinám šance na další bydlení.

Splatit dluhy je jediný možný způsob, jak se dostat z oblasti, kde žijí sociálně vyloučení. To se snažili terénní sociální pracovníci vysvětlit desítkám lidí, kteří dluží za svoz komunálního odpadu. A úspěšně. Ředitel Společnosti Člověk v tísni Kladno Martin Šimáček je potěšený: „Pracovali jsme za toto období s padesáti sedmi klienty z těch sociálně vyloučených lokalit – Masokombinát, Velvarská ulice, Rakovnická, Dubí atd. A z nich se podařilo oddlužit více než polovinu lidí.” A terénní pracovník Jan Vanuta dodává, že vlastně nejsou od toho, aby za někoho něco vyřizovali, spíš klientům poradí. Jak potvrzují nájemnice domu Masokombinát, Člověk v tísni jim pomáhá: „Na úřad jedině s nimi. Když půjdeme sami, tak nás vyhodí, nebaví se s námi.”

Město Kladno, po dohodě se Společností Člověk v tísni, pozastavilo dlužníkům na dobu tří měsíců exekuční rozhodnutí. A rodiny, které své dluhy splatily, chce odměnit. Primátor Kladna Dan Jiránek vysvětluje, že hlavní odměnou je, že oni budou dál moci bydlet v městských bytech. Pokud by dluhy nezaplatili, znamenalo by to, že je město vystěhuje na ulici. Podle Martina Šimáčka by neměl být problém, pokud jsou oddluženi, najít pro ně jiné bydlení, než je ta nejhorší varianta – Masokombinát.

Dosud se díky Člověku v tísni vrátily městu desítky tisíc korun. Terénní sociální pracovníci budou své klienty vést ke splácení dluhů i nadále.