Pardubice mají problémy s neplatiči nájemného

Pardubice - Pardubickému magistrátu dluží neplatiči nájemného osmnáct a půl milionu korun. Největší problémy má město s dlužníky, kteří už v městských bytech nebydlí a nejsou k zastižení. Jindy zase neplatiči dlouhodobě blokují byty, o které by měly zájem mladé rodiny.

S neplatiči nájemného má magistrát velmi špatné zkušenosti. Složité vymáhání dluhů často končí u soudu. Přes jedenáct milionů korun přitom městu dluží lidé, kteří se už z bytů museli vystěhovat a s úřady nekomunikují. „To jsou peníze, které by do bytového fondu měly patřit, hlavně do údržby,” konstatovala Dana Dosoudilová – Drtinová, vedoucí odboru správy obecního majetku na pardubickém Magistrátu. Podle úředníků může někdy trvat dva až tři roky, než proběhne exekuce anebo se neplatiči z bytu pod tlakem vystěhují. „I když nájemce v bytě stále bydlí a užívá ho, tak mi ho nemůžeme vystěhovat. Určitě by se našli rodiny, které by ten byt rádi využívali a rádi by za něj platili,” dodala Dousoudilová – Drtinová.

Rodinám, které si naopak nemohou dovolit běžné nájemné, město nabízí dočasné bydlení v ohrazenické ubytovně. „Já mám příjem sedm a půl tisíce a platím čtyři tisíce za nájemné,” postěžovala si obyvatelka městské ubytovny Tereza Kašparová. Další obyvatelka ubytovny Lucie Mušková podotýká: „Neměla jsem kde být s dětmi, jsem samoživitelka, jsem bez partnera a to je těžké.”

Pro všechny obyvatele pardubické ubytovny platí přísná pravidla, jak také podotýká vedoucí ubytovny Miroslava Gorelčíková: ”Na této ubytovně je každý kdo přijde seznámen s ubytovacím řádem, který je poměrně přísný, ale bohužel to jinak nejde, jsou to lidé nepřizpůsobiví.”

Na otázky jako jsou ceny nemovitostí, jejich údržba nebo výše nájemného by majitelům domů i zájemcům o bydlení mělo časem odpovědět bytové poradenské centrum. Novému projektu dali zelenou radní města Pardubice.