V budově pohraniční policie bude infocentrum

Boží Dar - Obří infocentum chce z budovy pohraniční policie na česko-německé hranici vybudovat radnice v Božím Daru. Starosta má obavy, aby se budovy po vstupu Česka do schengenského prostoru nedostaly do rukou spekulantů.

Místo, kde stojí budova pohraniční policie, je podle starosty Božího Daru klíčové. Projet tudy musí všichni cizinci, kteří směřují na českou stranu Krušných hor a naopak. Málokdo však zamíří za zajímavými místy v tomto regionu. „Boží Dar má obchvat, Oberwiesenthal taky. Mnohá auta projedou okolo, aniž by zjistila, že jsou tu i nějaké zajímavé záležitosti,“ říká starosta Božího Daru Jan Horník.

Protože se Horník obává, že budova celnice přiláká spekulanty obchodující s nemovitostmi, připravila božídarská radnice ve spolupráci s Oberwiesenthalem projekt k využití areálu. Podle starosty Oberwiesenthalu Mirko Ernsta je spolupráce celého regionu dobrá myšlenka.

Ladislav Nový z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových potvrzuje, že budou radnice při prodeji nepotřebných budov v určitých případech zvýhodněny před soukromníky: „Pokud obce nebo kraje prokážou veřejný zájem například zřízením infocenter nebo jiných služeb pro veřejnost, lze tyto subjekty preferovat.“

Místo po pohraniční policii by podle zástupců Božího Daru nemělo v žádném případě zůstat prázdné i proto, aby někdo informoval řidiče například o sněhových kalamitách. Starosta Božího Daru odhaduje, že česko-německé infocentrum by mohlo začít sloužit turistům od roku 2011.