V Krnově má vzniknout unikátní muzeum

Krnov - Interaktivní technické muzeum, které by údajně v České republice nemělo mít obdoby, má vzniknout do pěti let v Krnově. Radnice totiž počátkem letošního roku koupila za téměř 4 miliony korun průmyslový areál na výrobu sukna - bývalou Karnolu, kde chce vybudovat expozici textilního průmyslu a varhanářství.

Na první pohled nezajímavý a zdevastovaný areál se může pochlubit bohatou historií. V 60. letech 19. století tu Alois Larisch provozoval továrnu na vlněné tkaniny, která byla po roce 1945 znárodněna a začleněna do národního podniku Karnola Krnov. Karnola v roce 2002 zkrachovala a objekt od letošního roku vlastní město. Uvnitř areálu se dochovaly unikátní, plně funkční textilní stroje. Podle starostky Krnova Renaty Ramazanové dokladují výrobu sukna v Krnově starou více jak 150 let. Jak objekty, tak vybavení dezinatury jsou zapsány do státního seznamu památek. Správce sbírek historik Alexandr Bernard Michl doplnil, že velkým pokladem je také vzorkovnice, obsahující vzorkovní knihy, ve které jsou vzory suken až ze 60. let 19. století.

Podle posledních odhadů přijde vybudování technického muzea na 200 milionů korun, Krnov požádá i o dotaci z Evropské unie. Kromě expozice textilního průmyslu chce krnovská radnice představit i historii varhanářství, která má v Krnově tradici už od roku 1873. Správce Michl naznačil, že v expozici by si návštěvníci mohli vyzkoušet i práci s některými stroji.

Podle starostky by mohlo technické muzeum vzniknout do pěti let. Už letos v září se ale bude v Krnově konat mezinárodní konference věnovaná právě technickým textilním památkám.