Most v Táboře se zatím zbourat nemůže

Tábor - Stavební povolení na zbourání mostu přes nádraží Českých drah v Táboře je neplatné. Rozhodl o tom Krajský úřad. Most chtěla radnice nahradit novým pro veškerou dopravu. Krajský úřad ale našel v žádosti o stavební povolení nedostatky. Ty musí táborská radnice odstranit. Plánovanou stavbu nového mostu už řadu let provázejí spory. Podle vedení města je most postavený před sto lety v havarijním stavu a musí se zbourat.

Od stavby nového si radnice navíc slibuje odlehčení dopravy na Budějovické ulici v centru města, jak tvrdí místostarosta Tábora Jiří Bartáček (ČSSD). Stavební povolení na zbourání stávajícího mostu je ale podle Krajského úřadu neplatné. „Je třeba napravit některé procesní pochybení, které jsme nemohli jako odvolací orgán odstranit,” vysvětluje Jiří Klása, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu v Českých Budějovicích.

Jedním z důvodů, proč budou krajští úředníci žádost o zbourání mostu znovu zkoumat, je stížnost majitelů přilehlého domu, kteří s tím nesouhlasí. Jednání zástupců města se jim příliš nezamlouvá. Majitelka domu Blanka Fořterová dodala, že byla informována o možnosti zavedení přípojky na plyn, když majitelé požadavky stáhnou. To se jí však nezdá fér.

Zastupitelka města Michaela Petrová (SZ) se vyjádřila následovně: „Ze strany města došlo k tolika procesním pochybením, že v tuto chvíli ani nemůže být povolena likvidace mostu.” Město chce vybudovat nový most současně se stavbou čtvrtého železničního koridoru. Zbourání stávajícího a výstavba nového přijde na téměř 200 milionů korun. Táborský městský úřad teď musí chyby v žádosti o stavební povolení napravit. Do ledna příštího roku, kdy má být most zbourán, to podle místostarosty stihne.