Obyvatelé Stodůlek bojují proti novým bytovým domům - překračují prý územní plán

Praha - V Praze 13 se staví nové bytové domy. Podle obyvatel Stodůlek je však zástavba větší než povoluje územní plán. Nelíbí se jim, že stavební úřad povolil investorovi významné navýšení koeficientu zastavěnosti. Stavební firma na tom vydělá miliony, ale majitelé sousedních parcel už nebudou moci v dané lokalitě stavět. První etapa výstavby je před dokončením, k druhé etapě bylo zatím vydáno jen územní rozhodnutí, radnice Prahy 13 s ní nesouhlasí.

Na stavebním úřadu si investorská firma DG Development vyjednala výjimku z koeficientu zastavěnosti pro výstavbu nových bytových domů. Tím se ale vyčerpají limity zastavěnosti stanovené územním plánem. „Stavební odbor velmi výrazně navýšil koeficient podlažní plochy. Překročil se mnohokrát, tím pádem ostatní parcely být zastavěny nemohou. Je to v rozporu s tržními principy,“ upozornil jednatel Občanského sdružení Motolský ordovik Petr Kučera.

Stavební úřad Prahy 13 měl podle občanského sdružení postupovat ve prospěch stavební firmy, ovšem na úkor majitelů okolních pozemků a nemovitostí. Sdružení proto podalo podmět k prošetření na Vrchní státní zastupitelství. „Koeficient se vztahuje k celé funkční ploše. Když vezmeme v úvahu obě etapy výstavby, tak koeficient samozřejmě překročen nebude,“ tvrdí pracovnice stavebního úřadu Věra Hurajčíková. 

Zástupci sdružení chtějí za každou cenu zabránit kolaudaci, stěžovali si i na magistrátu. Jeho stavební odbor pak některé změny u stavebního povolení zrušil. „My stavíme v souladu s veškerými v tuto chvíli platnými rozhodnutími, rozhodnutí magistrátu není pravomocné. Stavební úřad by měl, pokud shledá stavbu v souladu se všemi podstatnými požadavky zkolaudovat,“ vyjádřil se ke kauze právní zástupce investora Jiří Vaněk.