Konec silnice smrti pod lipenskou přehradou

Lipno - Někdejší silnice smrti na Vyšebrodsku na jihu Čech už není nebezpečná. Zrádná esíčka pod lipenskou přehradou nahradila nová cesta. Podle pozůstalých po obětech havárií ale toto řešení přichází pozdě. Zástupci kraje říkají, že stavba patřila mezi priority, ale peníze na ni se podařilo získat až loni. Ještě v říjnu 2004 byla silnice lemována pomníčky a v příkopech ležely poničené díly aut.

V letní sezoně tady při devatenácti nehodách zahynuli dva lidé. Byl mezi nimi i místní policista. „Byl smeten kamionem, který nedodržel předepsanou rychlost,“ řekl Radomír Heřman, ředitel policie v Českém Krumlově. Pětikilometrový úsek silnice mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem měl devatenáct zatáček. Cesta procházela lesem. Řidiči si myslí, že se s výstavbou nové silnice nemělo čekat tak dlouho. O narovnání smrtelně nebezpečných zatáček usilovali starostové blízkých obcí deset let. „Jsem hrozně rád, že krajský úřad vyslyšel naše přání,“ uvedl starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák.

Dnešní silnice je mnohem bezpečnější. Ostré zatáčky zcela zmizely, cesta je přehledná a les od krajnice dělí více než deset metrů. Ladislav Štefan, obchodní ředitel stavební firmy dodává: „Velká délka je vedená v zářezu a navazující úsek je veden v násypu.“ Nové cesta stála 24 milionů korun. Tři čtvrtiny získal kraj z evropských fondů. Výstavba trvala rok a půl. S vykácením části porostů lesníci souhlasili. „Tato stavba je jedna z mála staveb, které realizujeme v rámci odstraňování dopravních závad,“ tvrdí náměstek hejtmana Jihočeského kraje Robin Schinko.

Podle policistů však stále v kraji zůstávají nebezpečné úseky. Většina z nich je na mezinárodní silnici z Tábora do Dolního Dvořiště.