Chodské slavnosti přilákaly desítky tisíc lidí

Domažlice - Skoro 50 tisíc lidí přijelo do Domažlic na Svatovavřineckou pouť, spojenou s Chodskými slavnostmi a folklorním festivalem. Ten pořádá město a vlastně celé Chodsko letos po třiapadesáté. O tom, že jeden z největších národopisných festivalů má v podstatě základ v pouti na svatý Vavřineček nad Domažlicemi, se hlasitěji mluví až v posledních dvaceti letech.

Věřící sem ale přicházeli po celá staletí. Ředitel kulturního domu v Domažlicích Kamil Jindřich se ohlíží za minulostí: „Rok 1939 byl nejznámější, tenkrát se pouť stala zároveň manifestací lidu proti fašismu a okupaci. Bylo zde přes 120 tisíc lidí.”

V devadesátých letech objevili tradiční pouťový jarmark na domažlickém náměstí vietnamští trhovci a zaplavili ho svým obvyklým zbožím. To ale tradičním návštěvníkům Chodských slavností vadilo. Teď už je všechno, zase jak má být. Perníkáři, řezníci, řezbáři, košíkáři i jiná lidová řemesla. Přímo na náměstí smí stát jenom historické stánky. Starosta města Miroslav Mach dodává: „Platí tu i povinnost oblékat se do dobových kostýmů.”

U hradu, před městskou branou i na dalších pěti pódiích se celý víkend střídaly národopisné soubory. Kamil Jindřich se chlubí: ”Máme přes 30 režijně zpracovaných programů. Souborů je kolem čtyř desítek. Přijelo šest souborů ze zahraničí, z Belgie, Sicílie, Slovenska a Slovinska.”