V Semilech se hroutí systém dodávek tepla

Semily - V Semilech se hroutí systém dodávek tepla. Třetina odběratelů se definitivně odpojuje od centrálního zdroje, zbytku domácností se tak teplo rapidně zdraží. Radnice proto uvažuje i tom, že by provoz městské kotelny zrušila.

Už nám došla trpělivost, téměř 600 domácností napojíme na menší plynové kotelny i bez souhlasu města, tvrdí Stavební bytové družstvo Semily. Radnice bránila odpojení téměř rok, nechtěla totiž povolit překopy na svých pozemcích. Předseda představenstva SBD Semily Tomáš Hyka tvrdí, že vymysleli jinou cestu a dodavatel družstvu dodá ve svém vedení dostatečnou kapacitu plynu. Potvrdil to i starosta města Jan Farský. Podle něj družstvo, přestože o tom s radnicí přes rok vehementně vyjednává, vůbec žádný souhlas nepotřebuje.

Domácnosti, které budou i nadále odebírat teplo z centrálního systému, pocítí odpojení třetiny bytů v ceně. Čtyřčlenná rodina zaplatí za teplo ročně o čtyři tisíce Kč víc. Místostarosta Semil Vladimír Šimek soudí, že pokud zůstane zachován původní systém zásobování, bude to mít dopad na všechny zúčastněné. Ve hře je ale ještě jedna varianta a to uzavření městské kotelny a tím i zrušení centrálního systému. I to však bude stát peníze, odpojení a následná výstavba menších výtopen by přišla na 28 milionů Kč. Starosta Farský je realista, pro emoce nebo nějaký apel na morálku není prostor. Jde o finance a magistrát musí spočítat, která varianta pro město Semily a jeho občany bude tou nejvýhodnější. Místostarosta Šimek má v úmyslu s družstvem ještě vyjednávat, zda by mohlo zůstat. Tomáš Hyka však dofal, že jednání s městem proběhlo již začátkem roku 2006. Chtěli snížit cenu plynu, nikdo s nimi však dále nejednal. Družstvo se samozřejmě nevzdá.

Jestli se ve městě rozpadne centrální systém vytápění, bude jasné na konci května. Rozhodnou o tom zastupitelé.