Skládka u Mikulovic na Pardubicku zničila útočiště ohrožených živočichů

Pardubice - Okresní soud v Pardubicích bude řešit případ podnikatele Luďka Zahradníka, který podle obžaloby poničil vzácnou přírodní lokalitu u Mikulovic. Jeho firma ji totiž zaváží odpadem.

Na místě se doposud dařilo několika chráněným druhům živočichů, například ohroženým rosničkám, skokanům a ještěrkám. Od začátku 90. let si však pískovnu u cihelny Blato vybrala firma obžalovaného Luďka Zahradníka jako místo pro řízenou skládku. Na důsledky skládkování před časem upozornil pořad ČT Nedej se.

„Skládka byla v chráněném biotopu zřízena bez udělení řádné výjimky. V souvislosti s touto činností firmy pak mělo dojít k uhynutí mnoha chráněných živočichů,“ vysvětluje základ obžaloby státní zástupkyně Hana Šmejcká.

Podle mikulovského ochránce životního prostředí Václava Průška měli na daném místě ohrožení živočichové ideální podmínky. „Z lokality nenávratně zmizely 4 z 11 druhů,“ dodává právník sdružení Arnika Lukáš Matějka.

Podnikatel Zahradník stojí před soudem jen díky sdružení Arnika a protestům mikulovských ochránců. Aktivitu obou subjektů komentuje Miloš Titz, bývalý poslanec: „Vidím to jako příklad angažovanosti občanské společnosti ve chvíli selhání státních orgánů.“

Luďek Zahradník se k případu odmítl vyjádřit. Pardubický soud si vyžádal doplňující informace, například z ministerstva životního prostředí. Výnos soudu se očekává 28. května.