Lidé ve Víchové podepsali petici za opravu silnice

Víchová nad Jizerou - Přes 100 lidí se podepsalo pod petici za opravu silnice ve Víchové nad Jizerou na Semilsku, která je už totiž téměř 10 let v dezolátním stavu. Komunikace patří kraji, ten ji ale odmítá, obec zase nechce investovat do něčeho, co nevlastní.

Samý výmol a propadající se krajnice, tak vypadá silnice z Víchové na Kout, opravovala se naposledy v osmdesátých letech. Starosta Víchové Zbyněk Hrubec potvrdil, že silnice v havarijním stavu skutečně je, protože obci se už asi pět let nedaří dosáhnout opravy. Silnice je zařazena mezi komunikace třetí třídy, a proto automaticky patří kraji. Úřad ale namítá, že nesplňuje potřebná kritéria, jde prý o místní komunikaci, o kterou se má postarat obec. Náměstek hejtmana Libereckého kraje Karel Dolejší dodal, že silnice musí splňovat šířková kriteria a hlavně musí, zjednodušeně řečeno, vést odněkud někam. V tom s ním, ač nerad, starosta Hrubec souhlasí.

Oprava asi kilometrového úseku přijde na 6 milionů korun, tolik peněz obec nemá. Místní proto sepsali petici, ve které žádali kraj, aby se o svou silnici postaral. Úřad vyhověl, bude to však naposledy, kdy do komunikace investuje. Jak prohlásil náměstek krajského hejtmana Vladimír Richter, již došlo k dohodě. Po provedené opravě bude komunikace bezplatně převedena obci Víchová nad Jizerou.

Podobné problémy mají na Semilsku i jiné obce. Podle kraje se do kategorie silnic třetích tříd v minulosti dostaly desítky silnic, které jsou spíš místními komunikacemi. Na opravu všech rozbitých úseků kraj peníze nemá, náměstek Dolejší vysvětlil, že snahou libereckého kraje bude tyto komunikace převést na danou obec. V budoucnu by měl kraj obhospodařovat pouze ty silnice, které základní kriteria splňují.

Kraj chce silnici opravit v příštím roce. Starosta ale dodává, že radovat se začnou, až dorazí stavební stroje.