Vrchní soud v Olomouci potvrdil tresty za loupež

Olomouc - Tresty v rozmezí od šesti do osmi a půl let potvrdil Vrchní soud v Olomouci čtyřem mužům. Podle rozsudku organizovaná skupina vyloupila v roce 2006 pokladnu společnosti DPD ve Velké Bystřici u Olomouce, na krádeži se podílel i jeden bývalý zaměstnanec firmy.

Dvaatřicetiletý Roman Smékal znal zázemí společnosti DPD dobře, komplicům posloužil plánkem firmy a podal jim informace o svozu peněz kurýrní službou. Právě za kurýry se muži převlékli a pronikli do objektu, kde napadli hlídače a okradli pokladní. Mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladislav Šlapák zdůraznil, že celková škoda přesáhla jeden milion 400 sta tisíc korun a částka byla pachateli odcizena za použití násilí. Obvinění se před Vrchním soudem obhajovali tím, že loupež předem připravená a naplánovaná nebyla, soud to však vyvrátil. Muži museli navíc podle soudce počítat s násilím, které při loupeži nakonec použili a tresty jim nesnížil.

Hlavou gangu měl být Smékal, který dřív ve firmě pracoval. Jeho obhájkyně poukazovala na to, že při rozdělování peněz mu náleželo pouhých padesát tisíc korun, což podle ní takovému postavení neodpovídá. Soud její tvrzení jako důkaz odmítl a mluvčí Šlapák doplnil, že obžalovaní byli uznáni vinnými jako členové organizované skupiny, protože se na trestném činu domluvili předem, rozdělili si úkoly a opatřili si prostředky, například elektrický paralyzér nebo kukly.

Soud nakonec neuznal ani jednu z námitek, které obžalovaní na svou obhajobu uváděli.