Karlovy Vary zaplavila modrá krev, sraz zde má 600 šlechticů

Karlovy Vary - Západočeskou metropoli zaplavila o víkendu modrá krev. Na 12. setkání se do lázeňského města sjelo kolem 600 zástupců evropské šlechty. Nejvíce členů šlechtických rodů přijelo z Německa, početná delegace dorazila také ze Švédska. Aristokraty zaujala mimo jiné vernisáž výstavy mapující slavné osobnosti, které město v průběhu několika staletí od založení Karlem IV. až po současnost navštívily.

„Šlechtici si na výstavě připomněli i vlastní historii. Hodně z nich má předky, kteří byli příbuznými panovnických rodů nebo významných osobností, takže spojení s nimi zde určitě našli,“ uvedl organizátor akce Marian Odlevák. Expozice v Galerii umění s názvem Slavní u nás vznikla u příležitosti 650 let, jež slaví město od založení. Začíná Karlem IV., pokračuje přes osobnosti světového významu, jako například Johanna Sebastiana Bacha, Richarda Wagnera, Madeleine Albrightovou či panovníky, například Edvarda VII. Kromě panelů s osobnostmi jsou součástí také cennosti ze sbírek muzea.

K vidění jsou i takzvané kurlisty neboli seznamy lázeňských hostů, jež vydávalo ve svazcích město v 19. a na začátku 20. století. „Tehdy musel každý hoteliér nahlásit radnici, kdo je u něj ubytován. Město mělo přesný přehled a z těchto materiálů dodnes historici čerpají,“ dodal organizátor. Kurlisty se sešily a dostaly podobu knihy připomínající sbírku zákonů. Jedna z nich je v galerii otevřena na straně, kde se nachází údaj o pobytu císařovny Sissi z roku 1892.

Organizátoři největšího českého setkání šlechty rozesílají každým rokem asi 2500 pozvánek. Protože je kapacita Grandhotelu Pupp omezena na 650 míst, záleží na tom, jak rychle se šlechtici přihlásí. „Lístek se u nás nedá koupit, nefunguje to jako například ve Vídni s kapacitou 4500 míst, kde si ho rezervujete za peníze na internetu. Od nás nejdříve musíte dostat pozvání a to potvrdit,“ vysvětlil Odlevák.

Podle něj to není s českou šlechtou tak jednoduché, a to kvůli době minulé. Přestože se zástupci české šlechty na akci dostavují, nejde o jména v Čechách příliš známá.

Vyvrcholením víkendové akce bývá už tradiční Jarní ples, který v Grandhotelu Pupp začíná v sobotu od 18:00 a trvá do nedělních 05:00. Povinným oděvem pro pány je na něm frak, uniforma, smoking, dámy na sobě musejí mít velké plesové šaty. Nejznámější akce podobného charakteru se konají ve Vídni, Mnichově, Paříži i Münsteru.