Jediný masokombinát v Karlovarském kraji krachuje

Cheb - Největší zpracovatel masa v Karlovarském kraji, Chebský masokombinát, v pátek skončí s výrobou. O práci tak nejspíš přijde všech 160 zaměstnanců. Krach podniku vyhlásili jeho vlastníci. Firma je zadlužená a má málo zakázek.

Na společnost vyhlásil v pondělí Krajský soud v Plzni konkurz. To, že by se podnik podařilo zachránit, je podle Vladimíra Nechutného, správce konkurzní podstaty, už jen málo pravděpodobné: „Vývoj tomu nasvědčuje, že výroba bude ukončena.” O dalším postupu mají být zaměstnanci oficiálně informováni v pátek. Na propuštění více než stovky lidí se už připravuje chebský Úřad práce. Správce konkurzní podstaty mu totiž oznámil uzavření masokombinátu k 3. srpnu.

Podle zákoníku práce by lidé měli spolu s výpovědí dostat i odstupné. Vladimír Nechutný přiznává, že na něj mají zaměstnanci právo. Zatím se ovšem neví, zda na výplatu odstupného budou peníze.

Vedení chebského masokombinátu se k situaci odmítlo vyjádřit. Podle akcionářů může za stav v podniku jeho vysoká zadluženost a přesycený trh. Velký vliv na to má i neúspěšný pokus o prodej společnosti. „Jednali jsme s jednou nejmenovanou slovenskou skupinou. Podtrhli nás ve chvíli, kdy měli podnik přebírat,” vysvětluje předseda dozorčí rady masokombinátu Čestmír Motejzík.

Dodavatelé masa v regionu se shodují, že spolu se zánikem podniku skončí i poslední masokombinát v Karlovarském kraji. Mnozí lidé, kteří tu přijdou o práci, tak jen těžko v regionu najdou zaměstnání ve stejném oboru.